77.- En marxa el projecte APLICA (SCP-IEC) que formarà part el programa Cooppel C@M.ins. Planificació general

 


Aplicació en educació

1060251106  La Intel·ligència artificial en el DigCompEdu per una educació ètica: APLICA la DUA, els ODS i els 6 vectors educatius als projectes del centre.
2023-2024  Curs. Internivells: Ed. Infantil-Primària-Secundària
  
  10/10/2023 - 7/5/2024 (22 hores) de 17:30h a 20:00h
  Institut d'Estudis Catalans
  C. del Carme 47 (Barcelona) 
  
Format  Semipresencial
Sincronicitat   Mixt
  
  
Inscripció  08/09/2023 - 24/09/2023
  
Persones destinatàries  Adreçat al personal docents de totes les especialitats i nivells.
Prioritàriament: equips directius de centres en transformació i professorat coordinador d’equips a primària, secundària, i FP

Aquesta activitat és SEMIPRESENCIAL (son 3 sessions presencials: la primera, la de tallers i la sessió final..., la resta són en connexió en línia).
Les sessions del 10 octubre, 20 de febrer i 7 de maig són PRESENCIALS: Institut d'Estudis Catalans Carrer del Carme, 47, 08001
La resta de sessions seran en format VIRTUAL.
El curs certifica de 22h de formació.
  
Requisits de certificació  -80% d’assistència
  
Descripció  En un context d’alta volatilitat (el què els anglesos anomenen VUCA: Volatilitat, Incertesa, Complexitat i Ambigüitat.), el desenvolupament de les tecnologies anomenades d’Intel·ligència Artificial (IA) és cada dia més innovador i accelerat i amenacen de crear una ampla escletxa digital entre els docents actualment en actiu.
D’altre banda, l’aplicació a l’escola d’aquestes eines emergents s’ha de regir per principis educatius tant en l’àmbit individual (inclusió, personalització i respecte a les necessitats de l’alumnat i el professorat) com en l’àmbit social i col·lectiu (respecte a la diversitat, la sostenibilitat i la millora de l’educació per un mon més just).
Aquest curs vol oferir un ampli ventall d’idees per l’aplicació i desenvolupament de les competències docents en aquests espais, amb teories i pràctiques que s’han demostrat amb evidències d’èxit a l’aula. Alhora, vol construir entre tots els assistents un ecosistema que permeti APLICAR contextualment les eines i estratègies emergents, amb una finalitat comú: la millora del sistema educatiu de Catalunya, des de l’experiència i la pràctica dels professionals que el representen.

Observacions:

Aquesta formació gaudeix del suport de la Societat Catalana de Pedagogia de l’institut d’estudis Catalans, que reconeix la recerca que puguin realitzar els docents i/o equips docents dels centres participants i col·labora en l’acompanyament per a la publicació de les experiències més reeixides.
Més informació: Neus Lorenzo

  
Objectius  Aquesta formació estan planificades en una seqüència d’investigació-acció per tal d’identificar, desenvolupar, i afavorir les fortaleses pedagògiques dels participants i/o del centres en temes de:
- Competències digitals (des de l’aplicació de la Intel·ligència Artificial en el Marc de referència de la competència digital docent).
- Educació en sostenibilitat, i convivència (des de la DUA; els ODS i dels 6 vectors educatius transversals del nou currículum)
- Inclusió i la participació en diversitat basada en l’evidència, segons els models EIPSI (Pràctica Informada en l’Evidència per la Inclusió Escolar)

Aquesta formació té la finalitat afegida d’explorar els usos de la intel·ligència artificial de text i imatge en l’educació en llengua catalana. Vol aprofundir en la millora de l’ús del català a la innovació d’eines emergents necessàries per la personalització de l’aprenentatge, en qualsevol àrea o etapa educativa, amb eines de lliure accés (p.e. ChatGPT, DALE, etc). S’adreça als professionals docents de primària, secundària obligatòria i formació professional que vulguin proposar i aplicar activitats reals, i conèixer les evidències de millora dels resultats obtinguts.
  
Continguts  Els continguts de la formació es presenten i treballen en les diferents sessions segons els diferents eixos de treball de teoria i pràctica.
Els participants comptaran amb les orientacions bàsiques per la seva aplicació al centre i/o a l’aula, i en faran la valoració corresponent. Continguts previstos, planificats per sessions):

- APLICA_ AI. Presentació del objectius, els conceptes i les línies teòriques de la formació. Personalització dels continguts i exploració inicial de les eines de treball d’intel·ligència artificial a l’abast dels docents (p.e.ChatGPT, Bots, DALE, etc)

- APLICA_ODS. Identificació de la necessitat prioritària i definició de tasques: aplicació de l’eina de valoració dels ODS en educació (Qüestionari de detecció ODS, valoració dels resultats en Open_AI GPT, i difusió als espais Internacionales).

- APLICA_Inclusió. Sessió 3, en centre: Acompanyament per a la transferència i aplicació a l’aula, amb materials d’accés oberts dels models DUA i EIPSI. Recollida d’evidències i descripció qualitativa del procés d’interacció entre la IA i les persones (docents i/o alumnat).

- APLICA_Formació. Taller d’intercanvi d’estratègies col·laboratives d’aprenentatge, i representatives dels temes tractats. Aportació en grups rotatius, i interacció entre diversos experts convidats i docents participants. Presentació de reptes temàtics i d’eines diversificades (Espiral d’Indagació, FEP, EIPSI).

- APLICA_Avaluació. De la teoria a la pràctica amb proposta, recull i coavaluació de criteris, tasques i projectes per la millora del treball, en les diverses llengües d’instrucció.

-APLICA_Recerca Suport a la difusió de les evidències i les bones pràctiques. Acompanyament a la difusió i publicació en forma d’article, infografia o nota virtual.

- APLICA_Difusió. Presentació oberta d’evidències (materials d’aula, valoracions, tasques) amb el suport de la Societat Catalana de Pedagogia.

- APLICA_Solucions. Final de Maig: Lliurament d’evidències per part dels participants (materials d’aula, valoració de tasques i qüestionari final sobre eines, processos i difusió).
  
Formador/a  Rosa de la Fuente
  
Organització  Servei Educatiu Gràcia
  
E-mail  a8930045@xtec.cat
  
  
Calendari  
 Sessió 1  dimarts  10/10/2023  1730  2000 
 Sessió 2  -  -  1730  2000 
 Sessió 3  dimarts  20/02/2024  1730  2000 
 Sessió 4  -  -  1730  2000 
 Sessió 5  -  -  1730  2000 
Sessió 6  dimarts  07/05/2024  1730  20,00


Entrades populars